Εχθές ήταν η παγκόσμια ημέρα κατά της φτώχειας.
Εγώ το μόνο που θα πω είναι ότι πριν μερικούς μήνες διάβασα ένα υπέροχο βιβλίο από έναν ΜΕΓΑΛΟ άνθρωπο τον Μοχάμεντ Γιουνούς <Για έναν κόσμο δίχως φτώχεια.>
Ο Μοχάμεντ Γιουνούς γεννήθηκε το 1940 στο Μπαγκλαντές. Έκανε σπουδές οικονομικών στο Μπαγκλαντές και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και διατέλεσε καθηγητής οικονομικών τόσο στο Middle Tennessee State University, όσο και στο Chittagong University. Κατά την περίοδο του λοιμού στο Μπαγκλαντές το 1974, άρχισε να ασχολείται με την εύρεση ενός τρόπου για την πάταξη της φτώχειας. Ανακάλυψε ότι πολύ μικρά δάνεια θα μπορούσαν να έχουν πολύ μεγάλη σημασία για τους φτωχούς. Πα ρο όλα αυτά, οι τράπεζες δεν έδειξαν ενδιαφέρον για τέτοιου είδους δανεισμούς, γιατί τα ποσοστά κέρδους θα ήταν μικρά για αυτές και το ρίσκο μη αποπληρωμής τους μεγάλος. Έτσι αποφάσισε να ιδρύσει ο ίδιος την Grameen Bank (ή αλλιώς την Τράπεζα των Φτωχών) που παρέχει δάνεια σε φτωχούς. Για την εξασφάλιση της αποπληρωμής του δανείου το σύστημα βασίζεται στις λεγόμενες ?ομάδες αλληλεγγύης?. Αυτές οι μικρές ομάδες κάνουν συλλογική αίτηση για δάνειο και τα μέλη της λειτουργούν ως συνεγγυητές της αποπληρωμής τους. Τα μικροδάνεια, τα οποία χορηγεί, δεν ξεπερνούν τα 100 δολάρια και δεν προϋποθέτουν εγγυήσεις. Η Τράπεζα έχει διαθέσει μέχρι σήμερα 5,3 δισ. δολάρια σε δάνεια και έχουν αποπληρωθεί τα 4,7 δισ. δολάρια –ποσοστό θεαματικό και για μια συμβατική τράπεζα. Οι δανειολήπτες ανέρχονται σε 6,5 εκατομμύρια και είναι οι ιδιοκτήτες-μέτοχοι της τράπεζας. Βέβαια, πρόκειται ουσιαστικά για δανειολήπτριες, εφόσον το 96% είναι γυναίκες.
Ο Μοχάμεντ Γιουνούς και η Grameen Bank έλαβαν το 2006 το Νόμπελ Ειρήνης για αυτό το εγχείρημα και τη συμβολή τους στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Τι είναι οι ΜΙΚΡΟΠΙΣΤΩΣΕΙΣ:
Ως Μικροπίστωση νοείται η χορήγηση μικρών δανείων σε άτομα τα οποία δεν είναι επιλέξιμα για τα παραδοσιακά τραπεζικά δάνεια, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν προγράμματα αυτοαπασχόλησης με σκοπό την βελτίωση του οικονομικού και βιοτικού τους επιπέδου.
Στόχος των Μικροπιστώσεων είναι η δανειοδότηση των ατόμων που ανήκουν σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, ώστε να αναπτύξουν επιτυχημένη επιχειρηματική δραστηριότητα
Τα κύρια χαρακτηριστικά των Μικροπιστώσεων είναι τα ακόλουθα:
1)τα αρχικώς πολύ μικρού ύψους και μικρής διάρκειας δάνεια, τα οποία βαθμιαία επεκτείνονται σε ποσό και διάρκεια,
2) οι απλές διαδικασίες αξιολόγησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και του πιστωτικού κινδύνου των πελατών
3) η εφαρμογή αποτελεσματικών συστημάτων ελέγχου διασφάλισης της έγκαιρης αποπληρωμής των δανείων
4) n παροχή υψηλού επιπέδου οικονομικών υπηρεσιών και εύκολη πρόσβαση σε αυτές από όλους τους πελάτες είτε αυτοί βρίσκονται σε αστικές περιοχές είτε ακόμα και σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές.
Η βασική διαφορά μεταξύ των μικροπιστώσεων και των παραδοσιακών δανείων έγκειται στο ότι καλλιεργούν την έννοια της «κοινής ευθύνης». Μία ομάδα γυναικών ζητεί συλλογικά δάνειο και συλλογικά ευθύνεται για την εξόφλησή του. Τα δάνεια προς το κάθε άτομο ξεχωριστά εγκρίνονται από την υπόλοιπη ομάδα, η οποία εκπαιδεύεται επί της διαδικασίας.
http://www.grameen-info.org/ :: http://www.unitus.com/ ::
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου