Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Ο Θεσσαλονικιός


ΕΡΕΥΝΑ: Εχθρός του περιβάλλοντος ο Θεσσαλονικιός

Εχθρικός απέναντι στο περιβάλλον εμφανίζεται ο Θεσσαλονικιός, ηλικίας 36 έως 55 ετών, που ζει στην περιφέρεια του νομού.
Χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του ακόμα και για να πάει… στο περίπτερο, δεν χρησιμοποιεί ποτέ τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ανακυκλώνει τα απορρίμματα από σπάνια έως ποτέ, ενώ κλείνει την τηλεόραση από το τηλεκοντρόλ και όχι από τη συσκευή. Αντίθετα, φιλικές προς το περιβάλλον είναι οι γυναίκες, ηλικίας 55 έως 65 ετών, που διαμένουν σε δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος. Το περιβαλλοντικό προφίλ των κατοίκων του νομού Θεσσαλονίκης σκιαγραφεί έρευνα της εταιρείας Interview, που διενεργήθηκε για λογαριασμό της εταιρείας “ΣΙΔΕΝΟΡ” και της νομαρχίας Θεσσαλονίκης, από τις 23 έως τις 29 Οκτωβρίου, σε δείγμα 805 ατόμων από ολόκληρο το νομό. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 53% των ερωτηθέντων δεν χρησιμοποιεί καθόλου τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ πολύ έως αρκετά τα επιλέγει το 47%. Ειδικότερα στην Α’ περιφέρεια του νομού Θεσσαλονίκης αποδεικνύεται ότι το 16,8% των ερωτηθέντων δεν χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ στη Β’ περιφέρεια το 28,8%. Όσον αφορά μάλιστα την ηλικία του οικογενειακού αυτοκινήτου που χρησιμοποιούν οι πολίτες, το 37,8% απαντά πως είναι ενός έως πέντε ετών. Συντριπτικό είναι το ποσοστό των ερωτηθέντων για το αν χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους μόνοι ή το μοιράζονται με συναδέλφους τους για να πανε στη δουλειά. Το 87,7% απάντησε “μόνος μου” και μόλις το 12,3% “με συνάδελφο”.
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ Ως προς τον τρόπο που επιλέγουν να θερμαίνονται οι πολίτες, το 82,3% απάντησε ότι θερμαίνει το σπίτι του με καλοριφέρ και το 29,2% με φυσικό αέριο. Θερμοσυσσωρευτές και αερόθερμο χρησιμοποιεί το 13,5%, ενώ μόλις το 2% επιλέγει το τζάκι ή την ξυλόσομπα. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας που παρουσίασε ο διευθυντής της διεύθυνσης περιβάλλοντος της ΝΑΘ Νίκος Μπουρνής, το 84,8% προτιμά να κάνει ντους όταν πλένεται και το 15,2% επιλέγει το μπάνιο. Σχετικά με το πράσινο και την ευαισθησία των Θεσσαλονικέων για τα δέντρα, αποδεικνύεται ότι το 46,4% δεν έχει φυτέψει ποτέ έστω και ένα, ενώ το 20,4% φύτεψε ένα δέντρο πριν από πέντε χρόνια. Παρά την παγκόσμια καμπάνια όμως για χρήση οικολογικών συσκευασιών, φιλικών προς το περιβάλλον, το 90,3% των ερωτηθέντων απάντησε ότι για τα ψώνια του χρησιμοποιεί σακούλες του σούπερ μάρκετ, ενώ μόλις το 9,7% τις κουβαλά από το σπίτι του. Μάλιστα σε ερώτηση αν χρησιμοποιείται εναλλακτικά φυσικά καθαριστικά (λεμόνι, ξύδι κ.ά.) ή οικολογικά προϊόντα το 52,4%, απάντησε ναι και το 30,7% όχι. Δύο με τρεις φορές της βδομάδα τρώει αλλαντικά το 35,9%, δύο με τρεις φορές το μήνα το 31,7%, ενώ κάθε μέρα επιλέγει να τρώει επεξεργασμένο κρέας το 7%.
ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ Ενθαρρυντικά ωστόσο είναι τα ευρήματα της έρευνας για την ανακύκλωσης υλικών, όπως χαρτί, γυαλί, αλουμίνιο ή μπαταρίες, καθώς το 33,4% των ερωτηθέντων απάντησε ότι ανακυκλώνει πολύ συχνά, αρκετά συχνά το 31,2%, σπάνια το 20,9% και ποτέ το 14,5%. Μάλιστα πρωτιά στην ανακύκλωση κατέχουν οι πολίτες περιοχών της Β’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης με ποσοστό 43,2%, έναντι των κατοίκων της Α’ περιφέρειας, που ανακυκλώνουν πολύ συχνά σε ποσοστό 27,9%. Ως προς τις υποδομές ανακύκλωσης όμως το 58,9% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι λίγο έως καθόλου ικανοποιημένο και το 41,1% απαντά πολύ έως αρκετά. Επίσης το 85,8% απάντησε ότι δεν έχει συμμετάσχει ποτέ σε προγράμματα εθελοντισμού σχετικά με το περιβάλλον, ενώ συχνά εμφανίζεται να συμμετέχει το 10%.
Πηγή: Εφημερίδα Μακεδονία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: